Bloembollen voor een bloeiend voorjaar
Rubriekin de tuin

Bloembollen voor een bloeiend voorjaar

Oktober brengt een hoop tuinplezier met zich mee. De laatste plukbloemen kunnen geplukt worden, in de moestuin is veel te oogsten en de meest prachtige herfstkleuren komen tevoorschijn. Met een beetje mazzel hebben we nog een paar warme en droge dagen in oktober, maar tuinieren doe je met een trui aan en snel voor het donker wordt. We koesteren de veranderingen die we zien in de tuin, genieten van het mooie lage licht door de grassen maar beseffen ook dat er een seizoen aankomt dat zich meer binnen dan buiten afspeelt.Misschien staat je hoofd er nog niet naar, maar dit is het moment om te zorgen dat je ook in het voorjaar een tuin vol bloemen en kleur hebt. Een beetje investering en liefde zal ervoor zorgen dat de laatste wintermaanden in het voorjaar overgaan met kleur.

Het is nog niet te laat om bollen te planten, maar bestellen moet je snel doen!

 

Veel van wat ik heb besteld dit jaar komt elk jaar trouw terug en is dus daarmee maar een eenmalige investering. Ik gebruik bollen op verschillende manieren in de tuin. In het gras gebruik ik verwilderingsbollen, die in de borders minder indruk zouden maken maar mij erg veel plezier geven in plukjes in het gras. Sneeuwklokjes luiden het bollenseizoen in januari in, gevolgd door Winterakonieten en Crocussen in februari. Daarna sluiten de Kievietsbloemen in april af met hun knikkende kopjes boven het gras. Dit stukje gras kan ik dan wel pas na zes weken maaien na de laatste bol. In de herfst komen in ditzelfde stuk gras Herfststijlloos en Herfstcrocussen op. 

In de borders gebruik ik een mix van Narcissen (vroeg en laat bloeiende), Tulpen (botanisch en niet botanisch) en hier en daar een Keizerskroon of Camassia. De puzzel zit hem erin om altijd wat bloeiende soorten te hebben in de maanden maart, april en mei en de kleuren ook nog bij elkaar te laten passen. Ik heb er veel besteld want bij mij moeten de bollen de teruggeknipte grassen compenseren en zullen de bollen bloeien voor de vaste planten opkomen. De botanische Tulpen komen elk jaar goed terug maar de andere Tulpen zullen elk jaar minder worden of na het eerste jaar met alleen maar blad opkomen. Het is een kwestie van proberen en aanvullen met nieuwe tulpen het volgende jaar.Als laatste manier om bollen in je tuin te verwerken gebruik ik ze graag in potten. Door een lasagne van elkaar opvolgende bollen te maken kun je een langbloeiende pot maken die op een strategische plek in het zicht van je huis kan staan. Hier zet ik graag botanische kleine tulpjes in, blauwe druifjes en mijn absolute favoriet Iris sibirica in. Mijn tuintafel staat van februari tot april vol met potten met allemaal kleine bloembollen waar de eerste hommels op af komen. Voor mij zijn het kleine herinneringen dat het voorjaar eraan komt en het tuinseizoen weer begint.


Mocht je nou wat meer houvast willen hebben bij het bestellen van je bollen of kleur inspiratie willen opdoen, kijk dan ook bij het MAY & JUNE BLOEMBOLLEN e-boekje. Hierin vind je ook onze favoriete adresjes om te bestellen.

P.S. Ik heb mezelf dit jaar getrakteerd op een bollenpoter die ik staand kan gebruiken. Aanrader! 

Over de blogger
Hey there!

Judith van Lent

Ik ben Judith, oprichter en mede-eigenaar van Studio May & June. Samen met mijn man Boaz en drie kinderen woon ik met veel plezier in Woudenberg. De tuin zie ik graag groen, het liefst vol verschillende planten én natuurlijk plukproof. Want bij Studio May & June zijn we gek van bloemen. Hoe groener de tuin, hoe gelukkiger de mens. Daarom neem ik je graag mee in al mijn groenavonturen.

Toon reacties

Leave a comment