Ga mee de tuin in met Riella: Groen, groener, groenst!
Rubriektuincolumn

Ga mee de tuin in met Riella: Groen, groener, groenst!

‘Hebben jullie een stukje grond bijgekocht?’, vroeg de plantenkweker me.

Voor de tiende keer dat jaar kwam ik mijn bestelling ophalen. Bomen, struiken, vaste planten en gemengde hagen. Enkele jaren geleden kochten we een huisje met bescheiden tuin. Een leeg en ongeïnspireerd stukje grasveld. Niet om aan te zien, dat ook.

Nog voor we aan de verbouwingen van het huis startten, deden we een eerste bestelling bij de kweker. Planten hebben tijd nodig om te groeien dus waarom wachten met aanplanten tot je huis in orde is? En zo begon het. We plantten bomen. Verschillende soorten - elk met hun mooie kenmerken. Magnolia, een vroege bloeier. Krent, fijn voor vogels. Berk, want die vind ik gewoon leuk. Treurwilg, snelle, imposante groeier. Fruitbomen, bloesems voor bijen. Linde, nog zo’n heerlijk ding.

Wanneer ik natuur zie verdwijnen, ga ik in strijdmodus. Voor elke omgezaagde boom wil ik een nieuwe planten.
Terwijl onze buren met man en macht het laatste beetje groen in hun tuin omzaagden en door de verhakselaar duwden, reden wij als bezetenen op en af met planten. Het contrast kon niet groter zijn. Wanneer ik natuur zie verdwijnen, ga ik in strijdmodus. Voor elke omgezaagde boom wil ik een nieuwe planten.

Neem nu die keer dat de buren hun oeroude kerselaar besloten om te leggen om plaats te maken voor de trampoline voor de kinderen. Dan word ik triest en verlies ik alle hoop. Natuur zorgt voor balans, bomen zorgen voor zuurstof, voor schaduw tijdens hete zomers, ze voeden en huisvesten dieren. Waar en wanneer zijn we die connectie verloren? Die trampoline gaat ooit weer weg maar die boom krijg je niet meer terug.

Het lijkt wel alsof er een strijd gevoerd moet worden tegen al wat natuurlijk is. In het plaatselijke tuincentrum staan rekken gevuld met middelen tegen onkruid en groene aanslag. Bladblazers en grasmaaiers gaan vlotjes over de toonbank. Afvallende bladeren worden aanzien als vuil. Ik heb het nooit gesnapt, die oncontroleerbare drang om de natuur weg te moffelen in de gft-bak.

Ik heb het nooit gesnapt, die oncontroleerbare drang om de natuur weg te moffelen in de gft-bak.
Ondertussen staat onze tuin bomvol. Tientallen verschillenden soorten zorgen voor diversiteit en groeien traag maar gestaag. De buurman rolt met z’n ogen bij het zien van weer eens een aanhangwagen, gevuld met planten. Hij wordt een beetje gek van onze wilde tuin en haalt wekelijks de bladblazer boven. En ik, ik ben alleen maar fier op ons klein stukje groen. 

‘Nee hoor, we planten onze eigen tuin gewoon gezellig vol’, antwoord ik de kweker. ‘Je weet toch dat al die planten groot worden? Zo’n lindeboom wordt wel 15 meter.’ Groot, groter, grootst. Laat maar groeien. 💚 

 

Over de blogger
Hey there!

Judith van Lent

Ik ben Judith, oprichter en mede-eigenaar van Studio May & June. Samen met mijn man Boaz en drie kinderen woon ik met veel plezier in Woudenberg. De tuin zie ik graag groen, het liefst vol verschillende planten én natuurlijk plukproof. Want bij Studio May & June zijn we gek van bloemen. Hoe groener de tuin, hoe gelukkiger de mens. Daarom neem ik je graag mee in al mijn groenavonturen.

Toon reacties

Comments

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  Mooi!!!!!
  Nog veel groenplezier , rust en ’werkplezier in je mooie tuin!!!

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  Mooie visie en een mooi voorbeeld. Er volgen er vast well enkele in je spoor Riella. Green, not so much an issue in British Columbia – Canada. Wij laten de natuur ook lekker gaan. Veel geluk.
  Willy

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  Wat ontzettend leuk dat je hier gaat bloggen! Ga je blogs met plezier lezen, smaakt naar meer :)

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  Zo inspirerend, waren er maar veel meer mensen zo.

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  ferm!

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  Waw! Ik ben nu niet meer alleen ondet de indruk van jouw groene talent maar ook van jouw geweldige schrijfstijl 💖 hoedje af voor jou straffe madam!

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  Zo tof om te lezen, blijven schrijven & inspireren! Goe bezig!

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  WAW… Ik word helemaal blij van je groene strijd- en schrijfkracht! Ik blijf volgen… x

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  Riella, niet alleen groene vingers maar ook een heel groot, groen hart. Two thumbs up van een Canadese Park Ranger! Bovendien ook prachtig geschreven.

 • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

  hey RIELLA!

  brengt vreugde zoiets, ’k blijf het lezen!
  Succces he

Leave a comment