In de tuin bij Nina: 'Dromen in overvloed'
Rubriektuincolumn

In de tuin bij Nina: 'Dromen in overvloed'

Is iets een verslaving te noemen als je vrijwel iedere week denkt: is het al tijd om voor te gaan zaaien? Het antwoord op die vraag kan ik persoonlijk met een volmondige ‘ja’ beantwoorden. Het is dat we in ons Amsterdamse appartementje moeten samenwonen met alles wat we voorzaaien, en dat logistiek en ruimte technisch een flinke uitdaging is die wat weerstand oproept, maar eigenlijk kan ik niet meer wachten.
^ Komend jaar wil ik alles wat organischer willen laten samenkomen
^ Ik heb zelfs mijn wekker gezet op 1 januari om dahliaknollen te bestellen

Al een flinke tijd zijn we op zoek naar een huis met een tuin in het midden van Nederland, waar we een kas kwijt kunnen en onze groenten aan huis kunnen verbouwen. Maar, de huisgoden lijken ons tot nu toe nog niet echt goed gezind en dus gaan we aankomend voorjaar naar grote waarschijnlijkheid weer lekker aan de slag op ons lapje grond in Amsterdam Osdorp. Mij hoor je niet klagen.

Lente in de lucht

En nu het weer nét wat langer licht lijkt te zijn en de vogeltjes ’s ochtends weer lekker kwetteren is het officieel: het voorjaar hangt in de lucht. En dus kwetter ik sinds een paar weken de oren van het hoofd van mijn geliefde over de nieuwe plannen voor onze tuin. Want met alle kennis van vorig jaar kijk ik nu met zo’n andere blik naar het aankomende. Waar we vorig jaar nog heel voorzichtig waren en al onze bedden kaarsrecht per categorie indeelde, zou ik het komend jaar allemaal wat organischer willen laten samenkomen. Kijken welke soorten goed bij elkaar passen, zoals bijvoorbeeld de Drie Zusters, en die bij elkaar zetten. Met her en der wat bloemen tussendoor. Meer soorten te verbouwen die je niet in de supermarkt vindt. En om her en der de kennis, die ik tot nu toe heb opgedaan in mijn herboristerie opleiding, te verwerken. 

Goede start

Afgelopen seizoen vond ik het belangrijk om te leren hoe je bloemen kweekt. Ik had totaal geen ervaring en vroeg m’n oma, die al zolang ik me kan heugen met veel liefde in haar tuin werkt, om advies. Zij raadde me cosmea, lathyrus en zonnebloemen aan om mee te beginnen. Zelf wilde ik ook graag experimenteren met goudsbloemen en Oost-Indische kers om te verwerken in gerechten en voegde ik er duifkruid, zomerviolier en een vijftal dahliasoorten aan toe. Enthousiast om mee te beginnen? Misschien. Is het gelukt om ze allemaal uit de grond te krijgen? Zeker weten. 

Met kleuren hield ik me nog niet zo bezig. Ik wilde eerst leren en observeren hoe de bloemen groeiden. Bovendien had ik ook nog geen idee van het totale aanbod. Naar mate ik, door er vrijwel non-stop mee bezig te zijn, mijn ogen meer opende voor verschillende bloemsoorten viel het me eigenlijk pas op hoeveel verschillende soorten en kleuren bloemen er zijn. En vooral hoeveel mooie bloemen er zijn buiten het biologische zadenassortiment van het tuincentrum. Dat je, als je je dahlia’s op tijd koopt, je nog keuze hebt uit letterlijk álle kleuren van de regenboog en daar voorbij. Of dat lathyrus er ook in een soort poederig zalmroze is, zo delicaat dat het lijkt alsof je haar zenuwstelsel kunt waarnemen als je haar bloembladeren goed bekijkt. 

In de tuin bij Nina

Alle kleuren van de regenboog

Je begrijpt, ik heb me voor aankomend seizoen niet kunnen inhouden. Ik heb zelfs mijn wekker gezet op 1 januari om dahliaknollen te bestellen bij een erg gewilde teler die ik op het oog had. Vrijwel al mijn bloemzaden bestelde ik bij May & June (en ja dit zeg ik volledig vrijwillig en nee, dat was niet nadat ze me benaderde om deze blogs te gaan schrijven, de liefde ontstond al veel eerder). In totaal wordt het een bont scala bestaande uit ongeveer 30 bloemsoorten in zachte kleuren met her en der een felle uitschieter. Van phlox tot lamsoor en van duizendblad tot korenbloem. En dat in een tuin van 50 vierkante meter, waar we ook nog minimaal 20 groentesoorten gaan verbouwen. Gaat het passen? Ik sluit niet uit dat we afstand moeten doen van ons picknickbankje. 

 

Volg de tuinavonturen van Nina via Instagram, klik hier.

Over de blogger
Hey there!

Nina Nijland

Nina Nijland (31) is een ‘allround creative’ met een grote liefde voor ambacht, esthetiek en de natuur. Naast haar werk als fotograaf, stylist en ontwerper volgt ze een opleiding tot herborist. In haar maandelijkse blog en op Instagram (@nijland_nina) neemt ze je mee in haar avonturen als beginnend moestuinier.  

Toon reacties

Leave a comment